toegevoegd Vr 17 Jun. 2022

De nieuwe Daikin Emura

Ik houd je koel in de zomer en warm in de winter...

NU BESCHIKBAAR!

colpar.textimage_c3c5.dkimg.png

toegevoegd Do 9 dec. 2021

Stijgende terugleveringsvergoedingen voor eigenaars van zonnepanelen

We merken dit najaar niet alleen een sterke stijging in de afnameprijzen voor elektriciteit, ook de terugleveringsvergoedingen stijgen. In januari was de terugleveringsvergoeding voor een gezin gemiddeld 3 eurocent per kWh, in november was dit 11 eurocent. Vooral de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten verklaren die toename.

Een voorbeeld: Een gezin met zonnepanelen produceert jaarlijks 3.600 kWh. Het verbruikt daarvan 35% onmiddellijk zelf. Dan injecteert dat gezin jaarlijks zo’n 2.340 kWh op het net. Aan de huidige prijzen levert die geïnjecteerde stroom gemiddeld € 257 op.

Doe hier de test!

bron VREG

toegevoegd Vr 5 nov. 2021

Investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen daalt niet in 2022!

Uit vrees voor een stilvallende markt houdt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de investeringspremie voor nieuwe zonnepanelen komend jaar nog op peil.

De hoge energieprijzen en de klimaattop bieden een momentum om zonne-energie opnieuw aantrekkelijk te maken.

 

De premie voor nieuwe zonnepanelen, die de Vlaamse overheid sinds begin dit jaar uitkeert, zal volgend jaar toch niet dalen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) beslist. De Vlaamse appetijt voor zonnepanelen kreeg een serieuze knauw in het begin van het jaar, waardoor de populariteit danig onder druk kwam te staan. In de hoop de particuliere investeringen in hernieuwbare energie aan te zwengelen, stuurt Demir haar premieplan bij.

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kunnen deze 'retroactieve investeringspremie' aanvragen.

klik verder op deze Link om de voorwaarden en de procedure te kennen via de Vlaamse Overheid.

bron De Tijd

toegevoegd Za 25 sept. 2021

Waarom kiezen voor stylish?

Dit model won de Good Design Award voor zijn innovatieve vormgeving en functionele mogelijkheden.

Met deze prijs krijgt Stylish ook erkenning als de nieuwe norm inzake comfort en energie-efficiëntie in de HVAC-R industrie. Geïnspireerd? Informeer u vrijblijvend.

toegevoegd Do 26 aug. 2021

De overheid helpt een handje met een belastingvoordeel voor laadpalen

Vanaf 2026 mogen alleen nog elektrische bedrijfswagens ingeschreven worden, werd vorige week beslist. Om die omslag een duwtje in de rug te geven besloot de overheid dat dit jaar nog een tegemoetkoming komt voor de mensen die een laadpaal installeren, en dat geldt ook voor particulieren.

Belastingvoordelen, daar zijn we als Belg wel voor te vinden. Het is dan ook de wortel die de overheid ons vaak voor houdt om te doen wat zij verlangen. Vanaf 2026 moeten bedrijfswagens alvast elektrisch zijn om van de aftrekbaarheid te kunnen bljven genieten. Die zou ook voor elektrische wagens echter minder worden vanaf 2026.

VERHOOGDE AFTREKBAARHEID

Als tegengewicht voor die omslag, en om te voorkomen dat weinig mensen de overstap naar een elektrische melkkoe maken, steunt de overheid de installatie van een laadpaal bij je thuis. Op dit moment kunnen zelfstandigen een laadpunt al 100% aftrekken, vanaf 1 september 2021 - dit najaar dus - wordt de aftrek verhoogd naar 200%. De voorwaarde is dat de paal in een semi-publieke zone geïnstalleerd wordt. Dat zou willen zeggen dat de paal tegen betaling ook door andere gebruikers kan worden gehanteerd.

45% VIA BELASTINGEN

Ook particulieren kunnen profiteren van de laadpaalstimulatie door de overheid. Zo krijgen ze vanaf 1 september 2021 een belastingvoordeel van 45% op de prijs van een laadstation, met een maximumbedrag van 1.500 euro. Dat maximumbedrag zal elk jaar lager worden, met een maximum van 15% in 2024. Een paar maanden uitstellen en dan snel zijn is dus de boodschap.

toegevoegd Woe 25 aug. 2021

Nieuwe nettarieven 2022: doe nu zelf een simulatie! 

 

Op 1 juli 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nettarieven worden vanaf dan deels aangerekend via een capaciteitstarief. Dat is een essentiële stap om samen werk te maken van een betaalbare energietransitie. De VREG lanceert een online simulator. Zo kunnen gezinnen en kleine bedrijven nu al de impact van die verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.  

De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze in uw elektriciteitsfactuur via uw leverancier aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken ze ruim 40% van de totale factuur uit.   

Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh). Vanaf midden 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Voor een doorsnee gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen. 

maak zelf een simulatie

toegevoegd Do 19 aug. 2021

De digitale teller

Er is wel al wat gezegd en geschreven over de digitale meters. Maar de komst van die meters brengt wel degelijk heel wat voordelen met zich mee, vooral dan voor de factuur van de consumenten.

De EU besliste in 2009 al dat alle Europese lidstaten de klassieke energiemeters moeten vervangen door digitale meters, zodat we bewuster met energie omspringen. Vlaanderen wil tegen eind 2024 80% van de klassieke meters vervangen door digitale meters. Tegen 2029 moet dat 100% zijn. Wat zijn daar nu precies de voordelen van?

 

MAKKELIJK EN COMFORTABEL

De netbeheerder kan digitale meters op afstand lezen. Gebruikers moeten dus niet langer hun meterstanden doorgeven, of hoeven geen jaarlijks bezoek van de meteropnemer meer in te plannen.

 

GEEN ENERGIEVERSLINDERS EN SLUIMERVERBRUIK MEER

Niet alleen netbeheerders, ook de gebruikers zelf weten op elk moment hoeveel aardgas en elektriciteit ze verbruiken. Met die kennis kunnen ze rekening houden, bijvoorbeeld door grote energieverslinders te vervangen door zuinigere toestellen, of door sluimerverbruik aan te pakken. Ook dat scheelt een pak op de energiefactuur.

Via de website van Fluvius kan je bovendien dagelijks je verbruik opvolgen. Handig als je zelf meer bewust wil omgaan met energie, maar zeker in de toekomst zal het een verschil maken. De kans is groot dat energiecontracten dynamischer worden, waarbij je meer zal betalen voor energie tijdens piekmomenten.

 

BETERE SPREIDING VAN ENERGIEVERBRUIK

Digitale meters bieden de mogelijkheid om, dankzij slimme systemen, de energieverbruikers in huis slim aan te sturen. Energiemanagementsystemen spreiden het energieverbruik, bijvoorbeeld door de vaatwasser nog even te laten wachten totdat de droogkast klaar is met draaien. Of, interessant voor zonnepaneeleigenaren, door de toestellen pas in te schakelen op momenten dat er veel energie is. Zo is het elektriciteitsnetwerk nooit overbelast.

Voor eigenaars van zonnepanelen houdt dat nog een bijkomend voordeel in. Sinds de afschaffing van de terugdraaiende tellers valt die groep onder het nettarief werkelijke afname. In dat systeem betaal je een netkost gebaseerd op je werkelijke afname van het net. Met andere woorden: als je, dankzij je digitale meter, je huishouden kan aansturen om de energie die je zelf opwekt maximaal te gebruiken (of op te slaan via een batterij), dan moet je weinig elektriciteit van het net halen. En betaal je dus minder netkosten.
 

 

EXTRA EENMALIGE PREMIE VOOR ZONNEPANEEL EIGENAARS

De Vlaamse regering voorziet een eenmalige retroactieve investeringspremie voor de eigenaars van zonnepanelen die getroffen zijn door het afschaffen van de terugdraaiende tellers. Het gaat over eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die sinds 1 maart 2021 geen ‘virtueel’ terugdraaiende teller meer hebben. Ook de eigenaars van zonnepanelen die nu nog een klassieke meter hebben, kunnen de premie aanvragen van zodra die klassieke meter vervangen is door een digitale meter. Om de grootte van de premie te berekenen, kan je terecht op deze link.

 

IN VLAANDEREN KAN JE GELD KRIJGEN VOOR STROOM DIE JE OP HET NET STEEKT

Heb je zonnepanelen en steek je tijdens piekmomenten energie terug op het net? Dan kan je, als je een digitale meter hebt, bij bepaalde energieleveranciers een beroep doen op het injectietarief. Dat is een vergoeding voor elektriciteit die je zelf op het net steekt. Let wel: de prijs die je krijgt voor 1 geïnjecteerde kWh ligt lager dan die voor 1 afgenomen kWh.